Omgeving

Markten

In de regio zijn er diverse markten, we noemen hier de dichtsbijzijnde en meest bijzondere.

In Arganil is de markt op donderdag. Van 8.00 tot 12.00uur kun je hier van alles kopen; ijzerwaren, traditioneel Portugees handwerk zoals manden en pollepels, spullen voor de moestuin, kleding, tafelkleden, beddengoed en planten. In het overdekte gedeelte vindt je groente, fruit, vlees, vis en kaas. Je kunt hier ook lunchen, heerlijke kip met frietjes en salade voor een klein prijsje.
In Tábua vindt de weekmarkt op zondag plaats. Ook hier vind je veel planten en bomen en binnen vindt je vooral verse producten zoals vlees, vis, brood, kaas en  levensmiddelen. Ook hier staan er lange tafels waar je lekkere vers gebraden kip kunt eten.
In Coja wordt elke 3e zaterdag van de maand een biologische/hippie achtige markt georganiseerd. Je vindt hier allerlei zelfgemaakte producten, veel biologische versnaperingen en het publiek is over het algemeen Nederlands of Engels.

Steden

Twee mooie historische steden op een ongeveer een uurtje rijden, zijn Coimbra en Viseu. Je vindt hier veel oude historische gebouwen, bijzondere straatjes, kerken, winkels, de prachtige azulejos en mooie stadsparken. Deze steden zijn te bezoeken met de huurauto en de door ons uitgeschreven dagtrip, maar mocht Sabine’s agenda het toestaan, kan ze ook met jullie mee om meer achtergrond informatie te geven. Happy Walks Portugal  is onderdeel van Explorar com Sabine (Ontdekken met Sabine) en staat ingeschreven in het register van toerisme (RNAAT) onder licentienummer 100/2021. U gaat dus verzekerd op pad.
Ook steden als Aveiro en Águeda zijn het bezoeken meer dan waard. Aveiro staat bekend als het Venetië van Portugal, een boottochtje in de typische gondel is het geld zeker waard. Ook is het een aanrader om de zoutpannen te bezoeken en een kijkje te nemen aan het kustplaatsje Praia da Costa Nova. Águeda is in de zomermaanden versierd met honderden, zo niet duizenden parapluutjes (Umbrella Sky Festival), wat de stad een heel mooi gezicht geeft. De stad heeft naast deze parapluutjes ook mooie street art, veel musea en prachtige wandelroutes. Lees meer in onze dagtrips, die voor jullie klaarliggen bij aankomst op de Quinta.

Dorpjes

In de nabije omgeving van de Quinta zijn tal van pitoreske dorpen te ontdekken. De bergketen Serra d’Açor in de gemeente Arganil kenmerkt zicht door leisteen (of ook wel xisto genoemd), de traditionele huizen zijn dan ook gemaakt van leisteen. Dit levert de mooiste dorpjes op, zoals de meest bekende in onze omgeving: Piódão. Ook de Serra da Lousã kent vele van dit soort Xisto dorpen, zoals Talasnal en Casal Novo, een bergketen om verliefd op te worden! Deze dorpjes worden dan ook niet voor niets Montanhas d’Amor genoemd; Bergen van de liefde. Zowel van Piódão (in combinatie met de dorpjes Cház d’Égua, Foz d’Égua én de prachtige waterval Fraga da Pena) als van de omgeving van Lousã, hebben wij een leuke dagtrip geschreven. Deze dagtrip kun je meenemen, zodat je niks mist van alle hoogtepunten.

Ga je meer richting Tábua en de Serra de Caramulo (gebergte), kom je juist meer graniet tegen. Grote keien domineren hier het landschap. De stijl van huizen bouwen is ook heel anders dan in de Arganil/Lousã omgeving. Van de Serra de Caramulo hebben wij ook een mooie dagtrip gemaakt, dit omdat er veel te ontdekken is! Zoals een aantal mooie bergtoppen, wandelingen, het automuseum in Caramulo en nog veel meer. Laat je verrassen en ga op ontdekkingstocht.

Serra da Estrela

De Serra da Estrela is een bergketen met de hoogste top van het vaste land van Portugal: de Torre! Een bezoek meer dan waard in onze ogen. In dit gebied is er veel te zien en te doen, denk aan musea, tal van stuwmeren, mooie wandelroutes, fijne rivierstrandjes en leuke bergdorpjes met dito winkels. Ze verkopen hier veel kaas en verschillende worsten van het vee uit dit gebied, leer, wollen sokken en veel andere handgemaakte producten. Aangezien er zo ontzettend veel te doen is, hebben we in onze DIY (Do It Yourself) dagtrip, alle hoogtepunten op een rij gezet. Door middel van Google Maps, kun je heel gemakkelijk je eigen dagtrip samenstellen.

Rivierstrandjes

In de binnenlanden van Portugal vind je heel veel rivierstrandjes. Onze omgeving kent drie grote rivieren, de rivier de Alva, de Mondego en de Dão. Elk dorp aan één van deze rivieren creeërt zijn eigen rivierstrand, allemaal hebben ze wel iets bijzonders. Zo hebben de meeste een bar waar je snacks en drinken kunt kopen, bij anderen kun je kano’s huren en bij weer andere vindt je juist veel vertier voor de kleintjes. Op 200 meter van ons huis vind je al het strandje van Ronqueira met lekkere ligbedden en parasols. Aan de overzijde van de rivier vind je het strand van Cascalheira met een gezellige bar. Binnen een half uur rijden vind je er tientallen. Wij hebben een lijst voor u klaarliggen met alle bijzonderheden, zodat jullie makkelijk een keuze kunnen maken.

Een dag naar het strand van Figueira da Foz of Mira kan natuurlijk ook altijd! Kies een dag uit met weinig wind, als je niet gezandstraald wilt worden! Het blijft natuurlijk wel de Atlantische Oceaan!

Sportief

Op vakantie en toch een beetje sportief blijven? Deze streek leent zich uitstekend voor allerlei soorten sporten. Mountainbike tochten, wandelingen en trailruns kunnen vanaf onze Quinta gemaakt worden. Mountainbikes zijn te huur in Arganil of doe mee aan één van de leuke georganiseerde tochten bij Pedal to Enjoy, wandelroutes hebben we voor u uitgeprint en ingeseald en ook middels een app kunt u mooie tochten maken.

Vlak fietsen kunt u op de Ecopista do Dão, een prachtig fietspad welke u door drie gemeentes leidt. De route is 49 kilometer lang, tussen Santa Comba Dão en Viseu. U kunt uzelf met de fietsen naar het begin/eindpunt laten brengen en zo vals plat 49km terug naar de fietsverhuur fietsen, of u start vanaf de fietsenverhuur en fiets zolang u wilt en keert weer om. Ook hier hebben wij een mooie flyer van gemaakt, zodat u geen enkel bijzonder plekje hoeft te missen!

Bij de rivierstrandjes zijn tal van watersporten te beoefenen. SUPpen, kanoën, je kunt op vele plekken iets huren, kijk in onze informatiemap waar je wat kunt doen! Of wat denk je van een toffe waterwandeling bij Trans Serrano in Góis.  Een andere aanrader is de kanotocht van 11 t/m 25 kilometer op de Mondego met  O Pioneiro do Mondego of bij het stuwmeer van Agieira een dag te vertoeven en diverse watersporten uit te proberen. Zoals genoemd bij de rivierstrandjes kun je op diverse plekken ook voor een half uur een kano/waterfiets huren.
Op 10 minuutjes rijden kunt u ook gaan vissen bij Carpodromo, super leuk om een paar uurtjes te doen met de kinderen. Of als je zelf fanatiek visser bent, kun je hier zelfs ’s nachts vissen en mooie karpers vangen. Leuke mensen op een adembenemende plek.

Vlakbij Viseu kun je golven op de 27 holes golfbaan van het Montebelo resort, in dit resort is ook een SPA voor een uniek welnessdagje. Voor meer informatie kijk op hun website: www.montebelogolfe.pt

Bij Crossbox Açor in Arganil kun je met gewichten aan de gang. Liever iets rustigers? Dan kunnen we ook een Pilatesles of Yogales voor u regelen in de omgeving. Er zijn veel mogelijkheden hiervoor. In de zomermaanden vinden deze lessen zelfs op het rivierstrandje bij ons om de hoek plaats!
Lekker dansen? Dat kan tussen de locals bij de ZUMBA lessen in Secarias, super gezellig en ik doe ook vaak mee!

Zomerfeesten

Van April tot en met September vinden er door heel Portugal dorps/stadsfeesten plaats. Elke gemeente heeft namelijk een eigen vrije dag, in Tábua is dat 10 april, in Arganil is dat 6 september. Muziek, kraampjes met locale producten, een kleine kermis én heel veel eten. Dat zijn in een notendop de ingrediënten van de zomerfeesten. Vanwege de corona is op dit moment niet duidelijk wat er dit jaar door kan gaan, maar zodra we dit weten, dan zullen we dit hier in een agenda plaatsen.

Restaurants & Bars

In Portugal heerst er een andere eet-cultuur dan in Nederland. Ontbijtjes zijn een koffie met iets lekkers bij de pastelaria om de hoek. Werklui nemen geen brood mee in een lunchtrommel, maar nemen een menu bij een restaurant. In de avond eet men vaker thuis, maar ook dat natuurlijk in de restaurants. Tijdens de lunch is het mogelijk een heel menu te nemen, deze bestaat dan uit soep, vervolgens de keuze uit een vlees- of visgerecht en tot slot een nagerecht en koffie, vaak zijn deze menu’s slechts 8 euro. Kies je iets van de kaart, dan betaal je uiteraard dat bedrag.

Voorafjes zoals brood, boter en olijven worden standaard op tafel neergezet. Eet je hiervan, dan betaal je hiervoor. Eet je hier niks van, dan betaal je er ook niet voor. In de avond gaan restaurants vaak pas rond 19.00 open. In Portugal staan vegetarische of veganistische gerechten niet vaak op de kaart. We kunnen je wel tips geven waar je uit iets anders dan een salade kunt kiezen als je vegetarisch wilt eten.

De leukste restaurants in de omgeving:
Restaurante Gota d’Agua (50m), Ronqueira, Portugees
Restaurante Sombrinha (250m), Secarias, Portugees
Cantinho da Lena (4km), Arganil, Portugees/Internationaal
Açor TT (4km), Arganil, Tapas
Restaurante A Grelha (4km), Arganil, Portugees Grill
Pizzeria Avenida (4km), Arganil, Pizzeria
Restaurante Impala (6km), Sarzedo, Portugees
Restaurante o Paragem (7km), Mouronho, Portugees
Princesa do Alva (7km), Coja, Portugees
Lagar do Alva (7km), Coja, Portugees
Restaurante O Toni Moleiro (15km), Tábua, Portugees
Pizzeria Papa Seco (15km), Tábua, Italiaans
Restaurante George and Dragon (15km), Engelse keuken, thema avonden.
Restaurante a Lampreira (30km), Portugees/Rodizio.

Leuke bars en terrassen in de omgeving:
Bar praia Fluvial Cascalheira (250m), Secarias, rivierstrandbar
Açor TT (4km), Arganil, centrum
Ceramica Bar (6km), Arganil, mooi uitzicht
D’Aqui e d’Ecola (7km), Coja, centrum

Schommels

Omdat schommelen niet alleen voor kinderen is….
Gedurende de Corona periode zijn er heel veel schommels geplaatst in onze regio. Stuk voor stuk staan ze op geweldige uitkijkpunten. Geen schommel is hetzelfde en ook het uitzicht niet. We hebben speciaal voor onze gasten een lijst gemaakt van de schommels, die vanuit onze Quinta goed te bezoeken zijn. Sommige schommels kom je tegen tijdens een wandeling, bijvoorbeeld die in Coimbra, of tijdens de PR2 en PR3 van Tábua. Deze, maar ook de anderen zijn prima per auto te bereiken. Ik heb ze inmiddels allemaal zelf bezocht, zodat ik jullie kan vertellen hoe je het beste kunt rijden en waar je het beste kunt parkeren.

Dutch